Herhangi bir temas ile saçtan saça bulaşan ve çoğalan saç bitleri insanların saçlarının diplerine yerleşerek emdikleri kanla hayatlarını daim ettirirler. 6 Bacaklıdırlar ve beyaz ile gri tonlarında renkleri vardır. Kan emdikleri zaman ise renkleri kırmızı ve bordo şeklinde değişiklik gösterebilir. Saç bitleri 30 gün hayatta kalırlar, açık havada yani insan saçından uzakta ise yalnız gün kadar canlı kalabilirler.
Saç bitlerinin kafada bıraktıkları ve saç tellerine yapışan yumurtalarına sirke ismi verilmektedir. Sirkeler de çok küçük ve beyaz renktedirler. Sirkeler ortalama 7-10 gün içinde yumurtadan çıkarak erişkin bit haline gelmektedirler.
Zıplama özellikleri olmayan saç bitlerinin tırmanma özelliği bulunur. Baş bitleri hayvanların üzerinde yaşayamazlar, hayvanların üzerilerinde yaşayan farklı bir bit türüdür. Zıplama özellikleri olmadığından ancak bitli biriyle yapılan baş teması ile bulaşabilirler. Anlık olarak meydana gelen bir temasta direk olarak geçiş yapabilirler. Bu küçük parazitlerin kancaya benzer kıskaçları vardır ve bu sayede çok sıkı bir şekilde saça tutunmayı başarırlar. Sirkeler ise daha çok ensede, kulak arkasında ve kahkül bölgesinde bulunmaktadırlar.
Baş Bitleri Nasıl Bulaşırlar
Bitlenen biriyle yapılan baş teması, aynı yastık, tarak veya şapka gibi eşyaların kullanılması doğrultusunda kolayca geçiş sağlayabilirler.
Saç Biti Belirtileri Nelerdir?
En sıkça görülen belirtisi tabi ki kaşıntı ve kafada meydana gelen gıdıklanmalardır. Bunların dışında pek hissedilen faktör söz konusu değildir. Yalnız bit ilacı veya farklı yollarla saç bitleri uzaklaştırılmazsa aşırı kaşıntılardan dolayı tahriş olarak başta yaralanmalar meydana gelebilir. Yaralanmalara dikkat edilmediğinde ise iltihaplanma da söz konusu olabilir.
Bitten Şüphe Edilen Baş Taramadan Geçirilmelidir
Bitlenen kişinin başı parlak bir ışık altına tutularak büyüteç ve sık dişlere sahip bir tarak yardımıyla kontrol edilmelidir.
Bit ilacı Kullanılarak Pratik Şekilde Tedavi Sağlanır
Bu anlamda piyasada bir çok bit ilacı bulunur. Tabi ki doğru ve etkili bit ilacının tercih edilmesi gerekir. Çünkü saç bitlerinin savunma mekanizması kullanılan ilaç veya benzeri ürünlere karşı kendilerini geliştirerek koruma sağlayabilir ve böylece hayatlarını devam ettirebilirler. Dolayısıyla savunma sağlayamayacakları ve son derece etkisiz kalmalarına olanak tanıyan ilaçlar tercih edilmelidir.
Doğru Bit ilacı Dimetikon İçermelidir
Doğru bir bit ilacı insanlar için zehir içermediği gibi son derece etkili olmalıdır. Biz bu doğrultuda PEDİKAP BİT İLACI‘nı tavsiye etmekteyiz. Pedikap bit temizlik seti hem tüm bitlerden kurtulmanıza olanak tanıdığı gibi aynı zamanda bir yıl boyunca yeni bitlenme ihtimaline karşı koruma sağlamaktadır.
100ml olan ürünün %4’ü dimetikon , %96’sı ise siklometikon içermektedir. Pedikap sprey bitli olan saçı komple ıslatacak şekilde uygulanmalıdır. Herhangi bir tehlike içermediği gibi bebeklerde dahi kullanılacak güvendedir.
Saça uygulandığında siklometikon buharlaşır ve geriye yalnızca dimetikon kalır. Dimetikon saç bitlerinin soluk borularını keserek, nefes almamalarını sağlar. Bu doğrultuda tüm bitler tahrip olmaktadır.
Saça uygulandığında minimum 15 dakika kadar beklenmelidir. İsteğe göre daha fazla da tutulabilir. Herhangi bir sakıncası yoktur. Hatta akşamdan uygulanan spreyli saça bir bone takılarak o şekilde yatılır ve sabah kalkıldığında bone çıkarılabilir.
Bone çıkarıldıktan sonra duşa girilmeli ve saç Pedikap temizlik setinin içerisinde ki bit şampuanı ile yıkanmalıdır. Çünkü spreyle bitler öldürülse de, hem ölen bitler hem de sirkeler hala başta mevcut şekilde durmaktadır.
Bit şampuanı saça uygulanıp güzelce köpürtülür. Bu şekilde kafada 3-5 dakika kadar bekletilir, sonrasında duru su ile durulanmalıdır. Saç tamamen kurutulmamalı yalnızca havlu ile akan suyu alınmalıdır. Çünkü saçın set içerisinden çıkan metal tarak ile kolay bir şekilde taranması için nemli kalması gerekmektedir.
Sık dişlere sahip metal bit tarağı sayesinde saç her yöne rastgele bir şekilde taranarak saçın içerisinde bulunan tüm bit ve sirkelerin uzaklaştırılması sağlanır.
Tarama işlemi sırasında kişinin önüne beyaz bir havlu serilmesi önerilir. Belli periyotlarla bu havlu silkelenerek tekrar serilmelidir. Böylece bit ve sirkelerin hala düşüp düşmediği kolay bir şekilde tespit edilebilir.
Bit şampuanının 7-10 gün de bir kullanılması 1 yıl boyunca meydana gelebilecek bitlenmelere karşı önleyici özellik sağlamaktadır.